Skip to main content

05 Sander Niemeijer

De Gomdruk

Is het een schilderij of een foto? Beiden! De gomdruk is een procedé uit de 19de eeuw waarmee schilderachtige afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Sander Niemeijer werkt in deze bijzondere techniek.

Sander: “Ik heb al een doka sinds ik 16 ben maar vind het nog steeds magisch om het beeld in mijn handen te zien ontstaan. Ik hou van experimenteren en de geschiedenis van de fotografie zit vol met bijzondere en half vergeten pioniers en technieken. Dat prikkelt mijn nieuwgierigheid! De gomdruk heeft mijn speciale aandacht en is uniek in vele opzichten. Ontstaan rond 1855 was het een van de eerste technieken waarmee een kleuren afbeelding kon worden gemaakt en toonde aan dat de fotografie meer was dan alleen het kopiëren van de werkelijkheid. Daarnaast zijn de afbeeldingen extreem duurzaam en kleurvast. We kennen allemaal de vergeelde foto’s uit onze jeugdalbums maar een gomdruk ziet er over 150 jaar nog exact zo uit. Ik prepareer zelf mijn 100% katoen papier en gebruik hoogwaardige aquarel pigmenten die ik in een oplossing van arabische gom in lagen hierop aanbreng. Elke laag heeft een eigen kleur en wordt met een eigen negatief belicht. Tijdens het ontwikkelen in water bepaal ik met behulp van kwasten en een waterstraal in welke mate ik het pigment op een bepaalde plek wil verwijderen. Het is dus eigenlijk een soort omgekeerd schilderen!

Ik heb mijn atelier op de zolderverdieping van mijn huis aan de Rijsenburgselaan”

sfniemeijer@hotmail.com
06 – 55 70 74 70
Rijsenburgselaan 8 Driebergen

ga naar mijn website